Традиције змајеве школе у Руми

Сачувани писани трагови досежу три века уназад – у давно заборављену 1872. годину. Школа је преживела седам држава и најмање толико ратних вихора и девет пута, не својом вољом, мењала име а последње Змајево носи од 1954. године.

Испред школе у Главној улици се налази споменик Чика Јови Змају који има своју аутентичну причу. Више од једног века будно стражари и прати генерације ученика и наставника које пролазе испред њега.
Поносни смо на генерације ученика који су учили у нашој школи а после као зрели људи постали добри људи, истакнути стручњаци и поштовани грађани. Испред њих посебно истичемо нашег најистакнутијег, надалеко познатог ученика Милеву Марић Ајнштајн која је у нашим клупама научила да чита, пише и рачуна а касније постала научница светског гласа и угледа.

Школа је имала и запажену издавачку делатност – издала је три монографије које су писали њени професори. Поред тога, школа је 1998. године издала репринт последње, врло ретке, збирке Змајевих песама „Девесиље“.
Школа данас, под руководством директора Зорана Дробца, наставља успешним корацима да остварује високе стандарде образовања и васпитања, као што је показала последња екстерна евалуација. Високу оцену, сви у школи смо схватили као велику обавезу да радимо више и боље, што можемо и умемо.

Посебна хвала и часна успомена онима који више не раде или нису више са нама а у нашим су мислима када говоримо или пишемо о традицијама школе, у тренутцима као што је данашњи, када смо освојили високу оцену и похвале за наш рад у школи.

Октобар 2013. Педагог школе: Борислав Кејић